Home Dakwerken Platte daken

Platte daken: mogelijkheden en dakbedekking plaatsen

Met duurzame producten van Icopal

Platte daken hadden vroeger een minder goede reputatie. Niet volledig onterecht, want de waterdichting liet weleens te wensen over. Met een uitgebreid gamma en de huidige kwalitatieve SBS-roofings van Icopal  is dit nu voorgoed verleden tijd. Anno 2018 laten deze daken geen druppel water door. Als u in zee gaat met een goede dakwerker, natuurlijk. De hedendaagse architectuur leent zicht vooral tot platte daken. Dit type dak is de laatste jaren sterk geëvolueerd. En verbeterd. Ontdek hier de voor- en nadelen van platte daken of laat je inspireren door onze realisaties.

Voordelen van een plat dak

Platte daken – met doorgaans een heel lichte helling van zo’n 2 à 5% – hebben duidelijke troeven:

 • Ruimtewinst: onder een hellend dak kan u dan wel een zolder of slaapkamer onderbrengen, u verliest toch heel wat ruimte onder het dak. Onder een plat dak heeft u altijd een volwaardige ruimte. En dus een grotere bruikbare vloeroppervlakte. Dat maakt inrichten meteen een pak makkelijker én het draagt bij aan een hogere woningwaarde.
 • Eenvoudige constructie: Lees minder werkuren en dus een lagere bouwkost. Dit kan ook met een constructie in hout, wat de prijs nogmaals drukt.
 • Mogelijkheden om uit te breiden: U kan uw huis makkelijker uitbreiden met een dakterras of zelfs een extra verdieping.
 • Bijkomend isoleren? Een bestaand plat dak is ideaal om te isoleren. Nú nog genieten van de isolatiepremies en beantwoorden aan de norm 2020? Alle info in een volgend blogbericht.

Voordelen SBS (elastomeerbitumen) roofing dakbedekking

 • Zeer elastisch en soepel
 • Krimpt bij koude en zet uit bij warme temperaturen
 • Grote kleefkracht aan de ondergrond
 • Betrouwbare en sterke naaddichting
 • Langere levensduur en niet agressief
 • Garantie: 10 jaar op de waterdichtheid van het plat dak!
 • Garantie: 10 jaar op de materialen van Icopal met garantiecertificaat!

Voordelen Resitrix EPDM als dakbedekking

De Restrix SK W FULL BOND of SK bestaat uit een toplaag in EPDM-rubber met intern glasvlies wapeningsnet en een onderlaag in zelfklevende SBS gemodificeerde bitumen. De overlappen worden uitsluitend met warme lucht gelast met een Leister Varimat-lasautomaat.

 • Hoogkwalitatieve duurzame producten en een foutloze installatie door onze opgeleide vakmensen
 • Brandveiligheid : Geen vlam op het dak
 • 100 % Garantie : garantiecertificaat is aan te vragen www.resitrix-garantie.be bij correct gevolgde plaatsingsinstructies, vanzelfsprekend bij Dakwerken Demessemaeker met een waterdichte garantie en juiste uitvoering.

De eigenschappen van Resitrix EPDM zijn bijzonder geschikt voor uiteenlopende toepassingen:

 • EPDM RESITRIX als bescherming tegen opstijgend vocht
 • EPDM REXITRIX als waterkering in muren
 • EPDM RESITRIX als luchtdicht bouwen bij afdichting van een gevelconstructie, kozijnaansluiting of metselwerk zodat spleten en kieren (warmteverlies) vermeden worden en de warmte binnen blijft.

Nadelen van platte daken

 • Duurzaamheid: de levensduur van een plat dak is iets korter dan dat van een puntdak. Algemeen mag je rekenen op zo’n 30 jaar, hoewel wij platte daken hebben gemaakt die 45 jaar liggen. Het verschil wordt echter alsmaar kleiner. Ontdek onze realisaties van platte daken.
 • Afwatering: ook al heeft een plat dak een hellingsgraad, de afwatering krijgt u nooit zo goed als bij een schuin dak. Plasvorming mogelijk.

Mogelijkheden voor platte daken

Warm dak (lichte dakconstructie – gemakkelijk onderhoud)

De isolatielaag bevindt zich tussen het dampscherm net boven de dakvloer en de afdichting. De dakconstructie wordt op deze manier ‘warm’ gehouden door de isolatielaag.

Het omkeerdak of omgekeerd dak

Het omkeerdak is een dakconstructie, waarbij de geëxtrudeerde isolatie aan de buitenkant van de dakafdichting wordt geplaatst. Meerbepaald brengen we meestal een  styrodur XPS isolatieplaat aan op uw bestaande roofing. Deze isolatieplaat is ongevoelig voor vocht, heeft een goede druksterkte en een hoge thermische weerstand. Uw plat dak wordt dan een omkeerdak met grindballast. De roofing bevindt zich met andere woorden onder de isolatielaag. Boven op de Isolatie worden terrastegels of grind aangebracht.

Groendak of vegetatiedak

 • Wortelwerende laag nodig.
 • Extra groene zone, fraai uiterlijk.
 • Subsidies te bekomen bij Gemeente, informeer u.
 • Bevorderlijk voor brandweerstand.
 • Komt isolatie ten goede – temperatuurregulatie

Vraag: is mijn huidige dak geschikt voor een groen dak?

Een groen dak weegt meer dan een gewoon dak en niet alle dakconstructies kunnen dit extra gewicht aan. Daarom is het belangrijk om uw dakconstructie te laten controleren.
Verder is voor een groen dak een wortelwerende laag nodig om aantasting door wortels te voorkomen. De meeste bestaande dakbedekkingen zijn niet wortelwerend. Als u geen nieuwe dakbedekking gaat aanleggen, moet er dus wel een aparte wortelwerende folie worden aangebracht.

Vraag: kan ik een subsidie bekomen voor een groen dak?

Groendaken hebben alleen maar voordelen. Daarom stellen de meeste Vlaamse gemeenten subsidies ter 
beschikking voor het installeren van een groendak! 
Er kunnen wel verschillen zijn voor particulieren, bedrijven en vzw’s! 

Onderhoud en garantie

Het roofing dak dat wij verzorgen is het meest duurzame dak! Uit de praktijk blijkt dat de verwachte levensduur meer dan 40 jaar bedraagt. Om het vertrouwen in onze materialen te onderstrepen geeft Icopal U een garantiecertificaat op de materialen en Demessemaeker op de uitvoering van 10 jaar! Naast het uitvoeren van dakopbouw en isolatie, geeft Demessemaeker ook advies met betrekking tot dakafwerking, toepassingen van zonne-energie in bitumineuze dakbedekking en daktuinen. Volgens het WTCB heeft een plat dak 2 onderhoudsbeurten per jaar nodig, omvattende een algemene inspectie, proper houden van afvoerkolken en –buizen en verwijderen van bladeren, mos en plantengroei.

Garantieverklaring Icopal

De garantie geldt niet indien en zolang de opdrachtgever niet volledig aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.
De garantie geldt niet indien nabewerkingen, wijzigingen of reparaties zijn verricht door derden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming onzerzijds.
Verschillende leveranciers leveren een eigen garantiecertificaat.

Heb je vragen over de kostprijs of mogelijkheden van een plat dak?

Contacteer ons vrijblijvend!

Gratis prijsofferte

Demessemaeker BVBA, alle rechten voorbehouden
privacybeleid    -   cookie statement

Website door: willems-it.be