Isolatienorm 2020

Jullie horen het op het nieuws en de mensen spreken erover. Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen is dit de allerbelangrijkste stap naar een lage energiefactuur. Een isolatiedikte van 15 cm wordt warm aanbevolen. Meer is uiteraard ook goed!
Vlaamse Isolatienorm
Sinds 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. Het ontbreken van dakisolatie zal geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan vanaf 2020 leiden tot de ongeschiktheidsverklaring van uw woning.
Isoleren van een hellend dak
Om een hellend dak op de gebruikelijke manier te isoleren, moet u voldoende aandacht besteden aan deze drie onmisbare onderdelen:
- Het onderdak:
beschermt de isolatie tegen regen en sneeuw, het moet dus waterdicht zijn. Het onderdak kan het dak ook winddicht maken. Als u op zolder de onderzijde van de dakpannen kunt zien, dan is er nog geen onderdak. - De isolatielaag
Het isolatiemateriaal moet de ruimte tussen de kepers en het onderdak volledig opvullen. Bij een bestaand dak is minerale wol (bv.: glaswol of rotswol) het makkelijkst te plaatsen. Een ideale isolatiedikte begint vanaf 20 cm. - Het dampscherm
Eens de isolatie geplaatst is, brengt u een dampscherm aan. Dat maakt de isolatie luchtdicht en vermijdt binnendringen van damp, die in de isolatie kan condenseren. Het dampscherm mag nergens onderbroken zijn: kleef elk spleetje dicht met kleefband. En dicht de spleten aan de muren met siliconen of klem de folie met een latje tegen de muur. Sommige isolatie is al voorzien van een dampscherm, in dat geval is een extra dampscherm overbodig.
Meer informatie over de nieuwe en verplichte isolatienorm
Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, voldoen aan de dakisolatienorm. Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) is de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking getreden op 1 januari 2015. De regeling geldt niet voor kamers. Ook daken kleiner dan 2 m² worden vrijgesteld. Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.
Wat is de minimumnorm?
Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen.
- Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als een geïsoleerd dak.
- Plafondisolatie komt enkel in aanmerking op voorwaarde dat de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een R-waarde van minimum 0,75 m²K/W heeft. Plafondisolatie (het zogenaamde 'koude dak') houdt mogelijk wel een risico in voor condensatieproblemen.
Vanaf 1 januari 2020 kan men ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC), lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn:
- 600 kWh/m² voor een open bebouwing
- 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
- 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
- 400 kWh/m² voor een appartement.
Wat als het dak de minimale isolatienorm niet haalt?
Sinds 1 januari 2015 kent de woningcontroleur bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten. Vanaf 1 januari 2020 worden, naargelang de grootte van het dak, 9 tot 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.
In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn. De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de eigenaar de woning volledig en uitsluitend gebruikt als zijn hoofdverblijfplaats en als hij niet over een andere woning beschikt.
Hoe kan ik bewijzen dat mijn dak de isolatienorm haalt?
U kunt de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van:
Zijn die documenten niet voorhanden, dan kunt u een EPC met beoordeling van uw dakisolatie laten opmaken door een energiedeskundige. Dat kost gemiddeld 200 euro.
Opgelet: als de isolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kunt u enkel een EPC laten opmaken als u zelf een stuk van het dak of de onderliggende plafondafwerking open breekt. De energiedeskundige mag dit zelf niet doen.
EPB-eisentabel
https://energiesparen.login.kanooh.be/sites/default/files/atoms/files/epbeisentabel2020.pdf


Recente blogartikels

Heb je vragen over de kostprijs, premies of mogelijkheden van dakwerken of dakisolatie?
Contacteer ons vrijblijvend!
Contacteer ons